"10 Girişim Sahneye Çıktı!"
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ev sahipliğinde Amerika Birleşik Devletleri Ankara Büyükelçiliği tarafından desteklenen, Van Teknokent ve Patent Effect iş birliğinde yürütülen “PatentGrowth-Gelişmekte Olan Bölgelerde Pate Bilgisinin Yaygınlaştırılması ve Patent Tabanlı Girişimlerin Hızlandırılması” isimli proje kapsamında Patent Growth Demo Day Etkinliği online olarak gerçekleşti.
Proje kapsamında girişim hızlandırma programına katılan girişimciler arasından seçilen 10 girişimci sahneye çıktı ve projelerini tüm Türkiye ile paylaştı.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi bünyesinde kurulu bulunan, Van ve çevre illerdeki teknoloji tabanlı girişimciliği geliştirmek amacıyla faaliyetler yürüten Van Teknokent'in; Amerika Birleşik Devletleri Ankara Büyükelçiliği tarafından desteklenen Patent Growth- isimli proje kapsamında Van, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Sivas, Şanlıurfa ve Trabzon illerinde Patent Effect işbirliğinde gerçekleştirdiği etkinliklerle bölgenin teknoloji tabanlı girişimcilik ekosistemine önemli katkılar sunduğunu belirten Van YYÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Yayla, “Proje kapsamında belirtilen illerde toplamda yedi (7) etkinlik düzenlendi. Etkinler kapsamında TÜBİTAK ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenmiş gelecek vadeden yedi teknoloji alanında (sağlık, ileri malzemeler, gıda ve tarım, enerji depolama, robotik, biyoteknoloji, yapay zekâ) yedi ayrı Teknoloji Vizyon Raporu hazırlandı. Bu raporlar önceden belirlenen illerde düzenlenen online etkinlikler ile kamuoyuna duyuruldu. Etkinliklerimiz esnasında özellikle bölgemizdeki girişimcilerin ve sanayicilerin ihtiyaç duyduğu teknoloji alanlarında konusunda uzman eğitmenler tarafından kendilerine eğitimler verildi. Girişimcilik ekosisteminde yer almak isteyen herkes eğitimleri dilediği zaman Van Teknokent’in YouTube kanalı üzerinden izleyebilir.
Patent Growth projesi kapsamında seçilen girişimci adayları projelerinin geliştirilmesi için alanlarında uzman mentörler tarafından iki (2) ay boyunca girişim hızlandırma programına alındılar. Girişimci adaylarımız hızlandırma programlarında; İş fikri doğrulama, müşteri ve pazar doğrulama, rakip analizi, iş modeli geliştirme, patent stratejisi geliştirme, yatırımcı sunumu hazırlama ve sunma eğitimleri aldılar. Girişim hızlandırma programına katılan girişimcilerimiz arasından seçilen 10 girişimcimiz bugün sahneye çıkıyor. Ve Projelerini tüm Türkiye ile paylaşacaklar.
Üniversitemizin stratejik amaçları içerisinde; girişimcilik ve yenilikçilik kapasitesini artırarak üçüncü nesil bir araştırma üniversitesi olmak, eğitim öğretim faaliyetlerinin kalitesini artırarak yenilikçi ve geleceğe yönelik eğitim programları ile girişimci ve nitelikli mezunlar yetiştirmek, kurumsal kapasiteyi geliştirerek, sürdürülebilirliğini sağlamak, bölgesel ekonomik gelişim için yerel kalkınma paydaşları ile işbirliklerini güçlendirerek sosyal sorumluluk ve toplumsal katkı hizmetlerini artırmak yer almaktadır. Bu amaçla düzenlemiş olduğumuz tüm bu etkinlikler ve düzenleyeceğimiz yeni faaliyetler ve projeler ile üniversitemizin amaçlarına hizmet etmeye devam edeceğiz. Konuşmama burada son verirken tüm girişimci adaylarımıza başarılar diler etkinliğin verimli geçmesini temenni ederim” dedi.
Patent Growth Demo Day etkinliğinde bir arada olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Van Teknokent Genel Müdürü Yasemin Yetkin ise, “Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ev sahipliğinde, ABD Büyükelçiliği desteği ile Van Teknokent ve Patent Effect iş birliğinde yürütülen Patent Growth Projesi Demo Day etkinliğine hoş geldiniz. Öncelikle programda emeği geçen Van YYÜ Rektörümüz ve yönetimine, ABD büyükelçiliğine, Patent Effect’e, Van, Diyarbakır, Elâzığ, Erzurum, Sivas, Şanlıurfa ve Trabzon illerindeki paydaşlarımıza, mentörlerimize, süreçteki olağanüstü gayretleri için girişimcilerimize içtenlikle teşekkür etmek istiyorum. Son derece yoğun geçen 1 (bir) yılın ardından bu yolculuğumuzda nihayet sona ulaştık. Birazdan 10 girişimci adayımız sunumlarını gerçekleştirecekler.
Özellikle teknolojinin ve dünyanın sürekli geliştiği ve değiştiği günümüzde sektöre güç verecek girişimleri desteklemenin ülkemizin sosyal ve iktisadi hayatını zenginleştirmede önemli katkılar sağlayacağını düşünüyoruz. Son yıllarda milli ve yerli üretim anlayışının ivme kazandığı ülkemizde döviz geliri sağlayacak her girişimin özendirilmesinin şart olduğuna inanıyoruz. Bu amaçla yenilik ve teknoloji odaklı girişmelerin desteklenmesi ve geliştirmesi için son hızla çalışıyor ve projeler üretiyoruz. Bu amaçla desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen Rektörümüze tekrar teşekkür ediyor, tüm katılımcılara tekrar hoş geldiniz” diyerek sözlerini tamamladı.
Moderatörlüğünü Patent Effect kurucu ortağı Mustafa Çakır’ın yapmış olduğu Demo Day etkinliğinde sahne alan girişimler;
- Hiperpeptit - Antihipertansif Fonksiyonel Gıda ;Gıda kaynaklarından elde edeceği etken madde ile pre-hipertansiyon hastalarının kullanabileceği antihipertansif fonksiyonel gıda üretmeyi hedefliyor. Ürün hipertansiyondan korunmak için kullanılabilecek fonksiyonel bir gıda olacaktır.
- SmartBatarya - Enerji Depolamanın Geleceği; Li-iyon batarya mimarisi, negatif akım toplayıcı, anot elektrotu, seperatör, katot elektrotu ve pozitif akım toplayıcı olmak üzere 5 bileşene sahip Smartbatarya üretmeyi hedefliyor. Smartbatarya enerji yoğun, 10 dk'da %100 şarj olabilen, 16 yıl güvenli kullanıma sahip, düşük maliyetli li-iyon mimarili bataryadır.
- Kebigames - Öğrenme Güçlüğü Çekenler İçin Yapay Zeka Destekli E-Öğrenme Platformu; Okul öncesi ve ilköğretim öğrencilerinin gündelik yaşamda karşılaştıkları temel problemleri (iletişim kurma, empati yapma, değer verme gibi) eğitsel oyunlarla çözmesi sağlanacaktır.
- Enhasya - Engelli Hasta Yatağı; hareketi kısıtlı, ameliyat olmuş veya engelli insanları yataklarından kalkmadan ve bir başkasına ihtiyaç duymadan tuvalet ihtiyacını ful otomatik bir şekil de giderebilmektedir.
- EL’F - Manyetik Platform; üzerine bırakılan nesneleri temassız bir şekilde havada 360 derece çevirerek 3 boyutlu ürün sunumları gerçekleştirmektedir
- Innoyum - Yumurta Kabuğundan Zarını Ayıran Makine; geliştirilecek ekipman ile yumurta kabuğu ve yumurta zarı etkin bir şekilde ayrılmaktadır. Geliştirilecek teknoloji ile çevresel tehlike oluşturan yumurta kabuklarından ayrılan zar kozmetik ve medikal alanlarda kullanılacaktır.
- Datix - Enjektörsüz Diyabet ; Tip 1 diyabette oral kullanılabilecek ilaç adayı , Tip-1 diyabet tedavisinde kan plazma glikoz düzeylerini düşürebilecek, oral tablet olarak kullanılabilecek bitkisel kaynaklı aday ilaç molekülü.
- Sensing Mat - Kişisel Sağlıklı Yaşam Rehberi ; Akıllı yoga matı, mat üzerine yerleştirilecek sensörler ile kullanıcının sağlık verilerini analiz edip en doğru yoga egzersiz planı oluşturulacak. Ayrıca sensör verileriyle kullanıcı anlık olarak kontrol edilecektir.
- Greeno - Su Jetiyle Geri Kazanılmış Agrega İyileştirme; Atık Beton İyileştirme Cihazı, ülkemizde ve dünyada yaşanan afetler neticesinde milyonlarca ton oluşan beton atığın iyileştirilerek rehabilite edilmesi sonucu yeni üretilecek betonda kullanımı hedeflenmektedir.
- AtıkCoin - Geri Dönüşüm Bankası; Geri dönüşüm Bankası bir atık pazarı uygulamasıdır. Geri Dönüşüm Bankası insanlara sahip olduğu atıkları sanal atık yaparak sınırsız alışveriş imkânı sunuyor.