Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah Şevli; Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi işbirliğinde 365Van Gelişim ve Kalkınma Planı kapsamında hayata geçirilen Bilişim Van ve Yazılım Van projelerinin tanıtım toplantısına katıldı. Kent paydaşlarının, Vanlıların ve öğrencilerin büyük ilgi gösterdiği toplantıda, Van’ın vizyonunu değiştiren önemli projeler hakkında bilgilendirmelerde bulunuldu.
Toplantı kapsamında konuşma yapan Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Ozan Balcı; 365Van Gelişim ve Kalkınma programının; yazılım, bilişim, data center, kitap ve matematik konusunda Van’ı merkez hâline getirmek üzere hazırlandığını ifade etti. Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah Şevli’ye, akademisyenlerimize ve tüm çalışma ekibine teşekkür eden Vali Balcı “Birlikte Van” temalı konuşmasında düşüncelerini; “Dünyada iletişim, ulaşım ve bilişim teknolojisinde çok büyük değişiklikler var. Metaverseden nano-teknolojisine, uzay teknolojisinden yapay zekâya, kendinden gidebilen arabalara kadar farklı çok kavramlar ve konseptler var. Türkiye, bölgesinde bir güneş gibi parlayıp gelişirken biz de Van olarak bu gelişime ayak uydurmalıyız. Bu projelerle de geleceğe tohum serpiyoruz. Gençlerin ve çocukların hayallerini gerçekleştirmelerine katkı sağlıyoruz. Bu tohumlar da kesinlikle filizlenip yeşillenecek.” sözleriyle ifade etti.
Van’da eğitimle ilgili yapılan faaliyetler hakkında bilgi veren Vali Balcı: “Hafta sonu 36 bin çocuk, hafta içleri ise 18 bin çocuk ve genç etüt merkezlerine gidiyor. 5 bin öğretmenimiz görev yapıyor. Buralarda çocuklarımız hem üniversiteye hem de liseye hazırlanıyor. İnşallah bu sistemle yapılan çalışmalarla 5 yılda Van'ı istenilen noktaya getireceğiz. Öğretmenlerimizde bu konuda- çok titiz ve ilgililer. 2022 yılında 1 milyon kitap alımı yaptık. Hedefimiz bu sayıyı 2 milyon kitaba çıkarmak. Sadece kitap alımı da yapmıyor aynı zamanda okullara kütüphaneler de yapıyoruz. Kitap okuma aktiviteleri yapıyoruz. Bunlar çocukların düşünmelerine, algılamalarına katkısı olacak önemli çalışmalardır. Bizim yine çok büyük bir projemiz olan bir yılda 120 anaokulu yapma çalışmamız var. İnşallah bu yıl bitireceğiz. Okullarımızda bu yıl 255 kütüphane, 70 öğretmenler odası ve 250 spor salonu yaptık. Okullarımızı her yönden iyileştiriyoruz. Burada amacımız çocuklar arasındaki dezavantajı ortadan kaldırmak, yok etmektir. Herkesi ilgilendiren eğitim bizim bir numaralı işimizdir. Yine Türkiye'de bir ilk olarak 13 ilçeye bebek ve çocuk kütüphanesi kuracağız. Biz çocuklarımızı bu projelerle geleceğe hazırlıyoruz.” dedi.
Van’ın küçükbaş hayvancılığının yanı sıra tarım ve hayvancılığa da büyük destek verdiklerini ifade eden Vali Ozan Balcı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Van, küçükbaş hayvancılıkta sayı bakımından ilk sıralarda olan bir kent. Bu kadar önemli bir bölgede bi zde yapmış olduğumuz projelerle ekonomiye büyük katkı sağlayıp dinamikleri harekete geçirmek istiyoruz. Yeni kurduğumuz tekstil fabrikalarında 6 fabrikamız bitti; 9 tane daha fabrikayı ihale ediyoruz. Yani bir yıl içinde yaklaşık 20 bin kişiyi istihdam edeceğiz. Çiftçilerimiz için 5 tane tarımsal sulama göleti yapıyoruz. Böylelikle sayısı 11’i bulan sulama göletler ile çiftçinin üretimini artırarak onlara katkı sağlamış olacağız. Ben inanıyorum ki bu fabrikaların iyi çalışmasıyla birçok gencimiz işsiz kalmaktan da kurtulacaktır. Bir taraftan fabrikalar bir taraftan tarım ve hayvancılığa verdiğimiz destek ile bölgemizde ve şehrimizde birçok yeniliğin önünü açacaktır.”
Çocukların sosyalleşmelerine dair projelere de değinen Vali Balcı sözlerini; “Engelli öğrencilerimiz için sosyal hizmet ve özel eğitim kampüsü yapıyoruz. Engelli çocuğu olan ailelerin yükünü hafifletmek çok önemlidir. 150.000’e yakın çocuğu sinema, tiyatro, akrobasi ve bilim sergisi ile buluşturduk. Ayrıca Hızır Van projesiyle 50 ekibimiz fakir ailelere ulaşarak her türlü sorunlarına çare bulmaya çalışıyor. Devletin varlık nedeni vatandaşına ulaşmaktır. Biz bu işleri devlete millete hizmet için yapıyoruz. Bu hizmetlerde benim ve çalışma arkadaşlarım için şeref ve onurdur. Köylerimizin içme suyu problemlerini de bitiriyoruz. İlçelerimize sondaj ve sebze seraları yapacağız. Bu projeyle buraların sebze meyve ihtiyacını karşılayarak istihdama katkı sunacağız. Bu yapılan projelerle Van'ı geleceğe hazırlayacağız. İşin özü Van'da çok güzel işler oluyor.” sözleriyle sonlandırdı.
Bilişim Van ve Yazılım Van tanıtım toplantısına katılan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli “Geleceğe İnsan Yetiştirmek” temalı konuşmasına böyle bir projeye öncülük eden Van Valisi Dr. Ozan Balcı başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederek başladı. Rektör Şevli sözlerini şöyle sürdürdü: “Sayın Cumhurbaşkanımız okulları ziyaret ettiğinde öğrencilere “Oku, düşün, uygula, neticelendir” öğüdünü vermektedir. Bu vizyonla aslında hepimize; çocukların okuryazarlık, kavramları anlama, akıl yürütme, düşünme ya da düşünebilme, kendi kendine öğrenebilme yeteneği kazanmalarını yani öğrenmeyi öğrenme becerilerini kazanabilmelerini sağlayacak şekilde, eğitim ve öğretimde yenilikler yapılması gerektiğini söylemektedir. Araştırmalar okuma alışkanlığının, okuduğunu anlama becerisi ve akademik başarı üzerinde etkili olduğunu göstermektedir. Bu nedenle Van Valiliğimizin Kitap Van Projesini çok değerli buluyorum. Ayrıca Bilişim Van ve Yazılım Van projelerinin tanıtımı vesilesiyle bir araya geldiğimiz bugünde; kent paydaşlarımızla birlikte düşündüğümüz şeyleri uygulamaya ve neticelendirmeye başladığımız bir döneme girmiş oluyoruz.”
Van’ın talihsizlikler yaşayan bir şehir olmasına rağmen gelişim kapasitesinin de yüksek olduğunun altını çizen Rektör Şevli konuşmasında; “ Van, 1915-1918 yıllarında tamamen yıkılmış, uzun yıllar nüfuslanma sorunu yaşamış bir şehirdir. 1980’lere kadar merkez nüfusu çok az olan Van’ın büyük bir kısmı kırsal kesimde yaşıyordu. Özellikle 1990 sonrasında terör olaylarının da artmasıyla insanların köyden şehir merkezine göç etmeleriyle birlikte Van çok hızlı bir göç almıştır. Burada tabii ki o dönemin şartlarında yaşadığı adaptasyon sorunu, hayata tutunma mücadelesi sonucunda hem eğitim seviyesini yükseltememiş hem de kentleşme bakımından geride kalmış bir şehirdir. Bir şehrin medeni olabilmesi için halkın eğitim seviyesinin ileri düzeyde olması gerekiyor. Bizim, Van’ın sosyo-ekonomik ve kalkınmışlık düzeyini; ayakları yere basan ve çözüm odaklı projeler ile geliştirmemiz gerekmektedir. Bugün şehirdeki uyumla, bütün kurumların iş birlik içinde olmasıyla başta Sayın Valimizin öncülüğünde bu uyum sağlanmış ve okuyup düşündüklerimizi “uygula ve neticelendir” aşamasına getirmiş durumdayız.” ifadelerine yer verdi.
Şehrin lokomotif görevini üstlenen Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ni şehrin ve toplumun kalkınmasına fayda sağlayan tüm süreçlere en iyi şekilde dâhil etmek istediklerini belirten Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah Şevli; “Üniversitelerin en önemli işlevlerinden birisi bilim üretmektir. Van Yüzüncü Yıl Üniversitemiz diğer kurumlarla iş birliği yaparak şehrin kalkınması için gayret göstermekte ve sorunlara çözüm bulma noktasında çalışmalar yapmaktadır. Van aldığı ve verdiği göç oranları yüksek olan ve hızlı bir demografik dönüşüm yaşayan bir ildir. Dolayısıyla dışarıya beyin göçü ile birlikte kenti olumlu yönde değiştirebilecek dinamikler giderek azalmaktadır. Van'da kişi başına düşen gayrisafi yurt içi hasıla, Van’ın gelişmişlik sıralaması ve eğitim sıralaması istenilen seviyede değildir. Ancak Van tarihiyle, tabiatıyla, insanıyla çok güzel ve muhteşem bir şehirdir, parlatılması gereken bir elmastır. Dünyada pek az şehre nasip olacak tarihi ve kültürel bir mirasa sahiptir. Van aslında potansiyeli ile bir cazibe merkezidir. Bu mirasa, Van Valiliğimizin öncülüğünde Van Büyükşehir Belediyesi ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği ortamını oluşturarak Van Yüzüncü Yıl Üniversitemizin akademik desteğini de sunarak sahip çıkmak için adımlar atıyoruz. Hedefimiz, Van’ın eğitimdeki sıralamasını, sosyo-ekonomik gelişmişlik seviyesini üst sıralara çıkarmak olacaktır. En büyük değerimiz ve zenginlik kaynağımız sahip olduğumuz genç ve dinamik nüfusumuzdur. Van'ın genç nüfusunun istihdamı için canlı bir ekonomi oluşturmak zorundayız. İşsizliği önlemek için güçlü bir ekonomiye ihtiyaç var, güçlü bir ekonomi içinde bilgi çağında bilgi üretmeye, bilgiyi teknolojiye uyarlamaya ve teknoloji ihraç eder hâle gelmeye ihtiyaç var. Hedefimiz genç nüfusu, sporla, sanatla, kültürle ve bilgi ile donatarak nitelikli hale getirmek olmalıdır. Buda ciddi bir eğitimle mümkündür. Biz bunun alt yapısını oluşturabilmek için Bilgisayar Mühendisliği bölümüne ilk defa geçen yıl 30 öğrenci aldık. Şu anda 80 öğrencimize eğitim veren Bilgisayar Mühendisliği bölümümüzün sadece 2 olan akademisyen sayısını 10’un üzerine tüm üniversitede ise 20’nin üzerine çıkardık.” dedi.
Şehrin ve ülkenin kalkınmasındaki temel etkenin “nitelikli eğitim” olduğunu vurgulayan Rektör Şevli konuşmasında; “Sizlerle 1950’li yıllarda büyük bir savaştan çıkan ve uyguladıkları eğitim politikaları ile kısa bir süre sonra ülkelerini çok iyi bir noktaya getiren Güney Kore ve 1960’lı yıllarda “iyi insan ve faydalı vatandaş” yetiştirme eğitim politikasını ilke edinen Singapur örneklerini hatırlatmak istiyorum. Bu örneklerde gördüğümüz, vatandaşlarına; bazen konfor alanından çıkma fedakârlığı gösterebilmeyi ve herkesin işini en iyi şekilde yapması gerekliliğini öğreterek adeta başarıyı kaçınılmaz kıldığı gerçeğidir. Bizler de bu doğrultuda tüm imkânlarımızı, gençlerimizin nitelikli eğitim alıp yetişmelerine sunarak; onları her yönüyle hayata hazır, bilinçli, zihni berrak, ve farkındalığı yüksek; ülkenin ve toplumun kalkınmasına hizmet etmeyi görev sayan bireyler olmaları için gayret göstermeliyiz. Kitap Van projesinin bu anlamda çok önemli olduğunu düşünüyorum.” sözlerini kaydetti.
Bilişim Van, Yazılım Van projelerinin de Van’ın çehresini değiştirecek projeler olduğunu ifade eden Rektör Şevli konuşmasını; “Bilişim Van, Yazılım Van projelerinin alt yapısını biz Van Teknokentimiz bünyesinde düzenlediğimiz girişimcilik etkinlikleriyle oluşturduk. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri 2020 yılı performans endeks sonuçları genel sıralamasında 11 kademe yükselerek 31. sıraya yerleşen Van Teknokent Doğu Anadolu Bölgesi’nin en iyi Teknoparkı olma başarısı göstermişti. 2021 yılı performans endeks sonuçları genel sıralamasında ise çok büyük bir başarı ivmesi kaydederek 15 kademe birden yükselip 70 Teknoloji Geliştirme Bölgesi arasında 16. sırada yerini aldı. Bugün geldiğimiz noktada, Van Teknokent Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun en iyi Teknoparkı olma başarını elde etti. Türkiye’nin en köklü üniversiteleri arasından bizim Üniversitemizin bu ödüle ve başarıya layık görülmesi bizim için büyük gurur vesilesidir. Yine kent paydaşlarımızla; matematik ve bilgisayar alanında yetenekli gençlerimizin seviyelerini yükseltmek için Van Matbil projesini başlattık. Bence bugüne kadar sürdürülebilirlik anlamında en iyi proje diyebiliriz. Bu rafta kalan bir proje değil uygulanan bir proje olması yönüyle çok önemlidir. Okulların nasıl ki basketbol, futbol takımları varsa biz de matematik ve bilgisayar takımlarını kuruyoruz. Biz henüz bu projeye yeni başlamamıza rağmen öğrencilerin seviyelerinin çok iyi yol kat ettiğini görüyoruz. Kurumlarımızın destekleriyle öğrencilerimize, gençlerimize nitelikli eğitim vererek hem onların başarıya giden yoldaki destekçisi olmaktan mutluluk duyuyor hem de şehrimizin ve ülkemizin kalkınmasına katkı sağlamaktan kıvanç duyuyoruz.” cümleleriyle sonlandırdı.
Evliya Çelebi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli’nde gerçekleşen toplantıda İl Kültür ve Turizm Müdürü Erol Uslu tarafından 365Van Gelişim ve Kalkınma Planı hakkında bilgiler verildi.
Van’da araştırma-geliştirme ve teknoloji tabanlı girişimleri artırmayı hedefleyen Bilişim Van projesi hakkında; Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Van Teknokent Müdürü Öğr. Görevlisi Yasemin Yetkin tanıtım sunumu gerçekleştirdi.
Bugün itibarıyla start verilen yerli ve milli yazılım geliştirme ve yazılım ihraç etme amacıyla başlatılan Yazılım Van Projesi hakkında; Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi BBAUM Merkez Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Emre Biçek tanıtım sunumu gerçekleştirdi.
365Van Gelişim ve Kalkınma Planı kapsamında hayata geçirilen Bilişim Van ve Yazılım Van projelerinin tanıtım toplantısına; Van Valisi Dr. Ozan Balcı, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Vali Yardımcısı Adem Balkanlıoğlu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Sedat Yayla ve Prof. Dr. Şenay Baydaş ile İl Kültür ve Turizm Müdürü Erol Uslu ve birçok kurum amiri, akademisyen ve öğrenci de yer aldı.